Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁLINKA FAJTÁK

2013.06.19

  "Az első pohár után olyannak látod a dolgokat, amilyenek. A második pohár után olyannak látod őket, amilyennek szeretnéd őket. A harmadik pohár után olyannak látod őket, amilyenek valójában. S ez a legszörnyűbb dolog a világon..."

 

A jó pálinka elfogyasztása után - akkor is ha öt centiliternél többre sikeredett - az ember nem kel másnaposan, tiszta a feje és gyomra.

 

A pálinka napja:

December 6-án van. Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje.

Először 2007december 6-án tartották meg.

ISTEN ÉLTESSE!

 

Kökény pálinka

 

Hozzávalók
- 1 kg érett kökény (ha megcsípte az első dér, akkor még ízesebb)
- 1 liter pálinka
- 250 g cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 liter víz

 

Elkészítés: A kökényt egy zárható edénybe tesszük, és ráöntjük a párlatot. 6-8 hétig állni hagyjuk, lehetőleg árnyékos helyen, majd a cukrot 1 liter vízben felfőzzük, hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét és mindehhez hozzáadjuk a kökényről leszűrt borpárlatot. Palackba töltjük és hűvös, sötét helyen néhány hónapig érleljük.

 

 

Málnalikőr


Hozzávalók:
- 50 dkg málna (esetleg eper v. ribizli)
- fél vaníliarúd
- 2 kanál akácméz
- 7,5 dl gyümölcspálinka
- 2,5 dl borpárlat
Elkészítése: A jól megmosott gyümölcsöt egy üvegbe teszünk és hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét. Ráöntjük a gyümölcspálinkát és a borpárlatot, majd négy hétig érleljük. Miután leszűrtük mézzel ízesíthetjük.

 

 

Bodzapálinka

Hozzávalók:
1,5 kg szemezett bodzabogyó, 
50 dkg cukor, 
1 vaníliarúd, 
5 dl 96 %-os alkohol

Elkészítés:
Főzd a bodzabogyót 2,5 dl vízzel, a cukorral, a vaníliarúddal egy óra hosszat közepes lángon. Ezután szitán keresztül öntsd fazékba, és egy napig hagyd fölötte, hogy lecsöpögjön. 
A következő nap a szűrletet főzd fel, majd hűtsd le és keverd össze az alkohollal. Töltsd palackokba, jól zárd le és 1-2 hónapig érleld.

 

 

 

Eperpálinka

 

Hozzávalók:
60 dkg friss eper 
50 dkg cukor 
5 dl nem erős illatú pálinka

Elkészítés:
Az epret megtisztítjuk, alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. Közben a pálinkába beleöntjük a cukrot, és addig melegítjük amíg elolvad a cukor (nagyon óvatosan melegítsük, nehogy belobbanjon.) Amikor kihűlt a pálinka, az eperre öntük, amit közben már egy kb. 1,7 l-es befőttesüvegbe raktunk. Ezt lezárjuk, két hónapig érleljük (óvatosan rázogatjuk hetente kétszer).Majd töltsd palackokba és jól zárd le.